Pest eller kolera

Inte helt oväntat kom det nu en studie om att det kan finnas ett samband mellan de småmaskiga hönäten och ryggproblem hos hästar. Jag diskuterade det faktiskt i förra veckan med en vän jag var och skodde hos; hur länge kommer det att dröja innan det kommer nya rön kring nackdelarna med näten?

Som allt annat i hästvärlden är det såklart inte odelat positivt med hönät. Redan på 70-talet när det var inne med (stormaskiga) nät kom larm om ryggproblem och luftvägsproblem eftersom hästarna åt högt.
Eftersom hästar är gjorda för att beta 16-18h/dygn så är deras kroppar designade för att stå med huvudet i marken ungefär så lång tid. Det finns studier på att hästen lagrar energi i sitt nackband (som går från manken till nacken precis bakom öronen) och för att återhämtningen och inlagringen av energi ska kunna ske måste nackbandet sträckas ut.

Nackdelen med hönät är alltså helt klart ätställningen. Dels att hästarna får äta med huvudet högt och dels att de ofta gör en vridande rörelse med nacken, vilken är onaturlig för hästen och så klart sliter i längden.

Men.
Om din häst är en sådan som lägger på sig alldeles för mycket vikt om den får fri tillgång på foder utan nät är det kanske ändå ett bra alternativ att fodra i nät, för det ÄR viktigt att länga ättiden. Hästens magsäck producerar lika mycket magsyra hela tiden, men bara halva magsäcken "klarar av" att vara i kontakt med syran, så om hästen inte får äta på 3h börjar den egna magsaften att fräta på magsäcken = magsår.

Om din häst dessutom är oskodd och tränad på att vara bunden och fastna i saker utan att få panik kan du hänga näten lågt. Oskodda hästar löper minimal risk att fastna och då gör du ätställningen åtminstone mer naturlig för hästen.

Dessutom är alternativet för många som ger fri tillgång att fodra direkt ur storbal vilket även det ger onaturlig ställning för halsen och ett onaturligt dragande och vridande med huvudet då fodret sitter ganska hårt i en rundbal om en inte skalar av den lager för lager (vilket inte hästarna gör ju).

Jag tycker att det är superbra att den här rapporten kom, verkligen, men jag kommer att fortsätta fodra i mina nät. I den perfekta av världar skulle jag gärna slippa men nu kan jag tyvärr inte fodra ut högar i leran som till hälften eller mer blir nedtrampade, det är inte bara dyrt utan förstör också marken i hagen.
En häst som generellt bär sitt huvud lågt, som inte kan äta fri tillgång utan nät och som när väderförhållande duger (snö/fruset/torr mark tex) så att fodret inte blir nedtrampat får lite högar på marken, som går ute hela sommaren och betar gräs och som rids utan nosgrimma och hjälptyglar, med en sadel som passar och gärna och ofta får bära sig själv i en lång låg form tror jag inte far illa av att äta ur lågt hängda hönät.
Som med det mesta; pest eller kolera. En får göra en bedömning efter den individ det gäller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar