Vårkänslor

Årets första nässlor ligger på tork på en tidning ovanför vedspisen. Alldeles bredvid stalldörren hade de kikat fram. De brukar växa där i en jättekoloni så det är bara att skörda sig ett knippe när man är på väg hemåt.

Och björkarna har börjat sava! Vi som nästan trodde vi missat det hela eftersom flaskan hängt ute i två veckor utan att något hänt. Men det är väl för att tjälen börjat släppa så sent.




Björksav kan man tappa på ett trädvänligt sätt genom en gren på björken. Det går långsammare men man skadar inte alls trädet på samma sätt. Jag låter flaskan hänga på i flera dagar.
Saven går att tappa från det att kälen börjar släppa tills löven börjar komma på björken. Den går att använda som bla måltidsdryck eller att koka sirap på. Det sistnämnda hade jag tänkt prova i år.

Tänk på att fråga markägaren innan du tappar en björk och att samma björk inte ska tappas flera år i rad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar