Bett och tandraspning

 Det har kommit lite nya rön om tandraspning på senaste tiden (Länk), de innebär bland annat att veterinärer inte ska raspa tänder i onödan utan hellre rekommendera ekipage med tandproblem att byta bett och/eller nosgrimma.
Jag tycker att det låter som en väldigt bra kompromiss, när man raspar tänderna förstör man faktiskt emaljen på dem och den kan aldrig återställas igen.
Vad som är mindre bra, men inte direkt förvånande, är många ryttares reaktioner på detta. Speciellt tävlingsryttarna verkar förfärade över att tvingas byta ifrån den betslingen som gäller enligt TR. De vill alltså hellre förstöra hästens tänder(emalj) för att kunna fortsätta tävla.

Jag tycker det är tråkigt att ingen tänker på det hela från andra hållet. Om det står i TR att man bara får tävla på en viss sorts bett och det bettet skadar flera hästars mun så står det fel i TR. Punkt.
Det känns inte lämpligt att försöka bygga om hästens mun i detta fall utan man borde trycka på för en förändring i TR! Det är verkligen på tiden att reglerna uppdateras. Hästsverige borde se den här nya forskningsrapporten som en vändpunkt och kräva nya regler kring betsling. Det är nästan lite skrämmande (eller också löjligt) hur man verkar tro att TR är oföränderlig lag och lika helig som bibelns ord.

Här kan man läsa ytterligare kommentarer på veterinärstudentbloggen. :)




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar