Att ha kanin (men ingen bur)

Jag visste inte så mycket om kaniner innan Malte kom till mig. Jag hade träffat några blygisar som tryckte i sin bur ungefär och hade inte intresserat mig specifikt för kaniner alls. Eftersom det verkar vara någon allmän sanning att de ”ska” sitta i bur så kändes det ointressant. Och jag har förresten alltid varit mest hästnörd.
Men när jag träffade Malte sa hon som fött upp honom att inte behöver du ha honom i bur hela tiden heller, och när jag sen inte kunde motstå att ta hem honom så har jag läst på massor om kaniner och dessutom lärt mig massor av min lilla ulligt gulliga hoppare som alltid vill vara med när något händer.
Plötsligt tycker jag att det är ännu värre att folk har kaniner i små burar, det skär lite i hjärtat att tänka på det. Själv skulle jag aldrig vilja hålla kanin så, efter att ha sett hur busig, framåt, vild och levnadsglad en liten kanin kan vara. Dessutom skulle jag inte vilja somna utan att Malte ligger bredvid och inte missa att få bli väckt av en blöt kaninpuss på morgonen.

Att ha kanin, men ingen bur har inte varit något problem alls faktiskt. Malte bajsar och kissar i en låda med spån som jag städar varje morgon och kväll (oftast, om han varit ute hela dagen behöver jag inte tömma på kvällen osv). Ovanför lådan hänger en höhäck (en gammal trådkorg jag hade) som jag hela tiden fyller på så att det alltid finns hö. Han äter faktiskt mer än vad en kan tro. Och så har han förstås en vattenskål.

Rumsren blev han i princip direkt. Precis som hästar vill kaniner oftast inte kissa där det stänker på dem så Malte valde att kissa i lådan eller när han var riktigt liten på andra ”kanintoaletter” som han tyckte att jag hade gjort i ordning om han tyckte att lådan stod för långt bort (typ en hög med kläder på golvet eller så). Men det slutade han med ganska fort. Nu är han väldigt rumsren. Är han tex på verandan så springer han in till lådan och ute bajsar han mest där hästarna har bajsat. Det är sällan en hittar kaninpluttar bara ensamma. Nu när han är större verkar han kunna hålla sig ganska länge, men när kaninen är liten kan det vara bra att ha en låda i varje rum så att den inte behöver springa så långt. De gillar också sällskap väldigt mycket och i början när de är små kanske de inte vill hoppa iväg själva till lådan om den är långt bort.
Jag minns att det var hemskt när jag oroade mig för om han skulle bli rumsren och läste alla möjliga tips på hur en skulle straffa sin kaninunge om den kissade utanför men som tur var följde jag inte tipsen och han är väldigt rumsren nu. I början såg jag helt enkelt bara till att lådan fanns nära och att det inte fanns så många andra bra alternativ (typ inte slänga kläder på golvet, är ju ändå bra att ha det lite städat), och om jag såg honom försöka kissa någonstans så lyfte jag honom till lådan (men blev inte arg eller skällde på honom!). Nu är det inga problem med klädhögar på golvet eller så, han kissar bara i sin låda. :)

Det enda småknepiga med att ha kaninen löst är att en måste ställa sina växter så att kaninen inte kommer åt dem så lätt, annars äter den upp dem! Men det är ju helt klart värt det. 

I framtiden hoppas jag att fler ska få upp ögonen för hur grymt det är att spärra in djur som i frihet rör sig mycket, och att alla kaniner ska slippa bo permanent i små burar. 

Fantastiskt tycker jag, hur mycket glädje jag får av min Malte. Och så är det så bra att vi bägge gillar veganmat. :)11 kommentarer:

 1. Vad sugen man blir på att ha en kanin när du skriver så vackert <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Det är himla trevligt att leva med kanin så det förstår jag.

   Radera
 2. Om lite fler människor var som du! Jag längtar så tills min lilla hoppare kommer hem och jag är inte alls orolig över att få den rumsren och ha den lös efter det här inlägget :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack :) Vad bra. Så du har en liten ullis på gång?

   Radera
  2. Ja jag har tingat en gotlandskanin som kommer hit vid midsommar ungefär :)

   Radera
  3. Åh vad roligt! Underbart med kaninunge ju. :)

   Radera
 3. Sylvester går lös hemma när vi är hemma och annars bor han i något som jag kallar lösdrift (inhägnat område på typ två kvadratmeter där det finns massa saker att hoppa upp på, tunnlar att springa igenom och hålor att gömma sig i). Vill inte heller ha kanin i en vanlig bur men har svårt att få honom helt 100 rumsren (stör dock inte mig, bara att sopa upp kaninpluttarna, kissar gör han där han ska) och att inte bita på saker som inte är hans.. Tyvärr har några lister fått lite märken, så även en vägg (?!?!) och det är ju problematiskt när man bor i en hyrd lägenhet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, måste vara jobbigt att bo i någon annans hus så att säga... Malte skulle nog inte klara två kvadratmeter heller, han är ju så stor och ganska vild och van att göra som han vill... Men vad fint att det funkar för er. :)

   Radera
  2. Ja, det är ett litet dilemma men bara vi är hemma brukar han få vara lös :) Nya kaninungen var inte rumsren första två-tre veckorna och det var ovant och väldigt jobbigt (mest psykiskt. för mig alltså, haha) men nu vet hon också var man ska göra sina behov. En stor låda under hö-häcken och bra ekologisk kattsand var allt som behövdes, vi har aldrig pott-tränat^^

   Elsladdar får man gömma. De är ju ofta ganska fula också så två flugor i en smäll (;

   Radera
 4. Vad fint att han kan gå lös, jag har haft kanin i några omgångar men alltid haft dom mycket lösa eftersom jag vill att som ska få skutta. Men då har de gnagt på elsladdar vilket inte känns ok. Jag vill ju inte att dom ska dö! Underbart att läsa om din Malte och hur du fick honom rumsren, kaninpluttar stör inte mig, men kiss känns ju inte så kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiskt! Vet inte vad jag gjort om han gnagt på sladdar, men stänga in honom hade inte känts som ett alternativ tror jag. Hade nog minskat på sladdar och sett till att alltid dra ur dem efter mig. Men förstår att det kan vara svårt. Jag är nog ganska petig med mina djur, men det känns hemskt att stänga in dem för mycket. Och sen har jag kanske ovanligt lite sladdar, kanske. :)

   Radera