Att sko eller inte sko

Det finns oändligt många anledningar till att sko eller inte sko en häst. En del av dem är bra, en del av dem dåliga. De flesta varierar från fall till fall hur bra de står sig.

Det som hästen (opåverkad av domesticering) är givetvis att promenera runt barfota på en fin gräsplätt med sin flock och inte se skymten av varken människa eller sadel. Om detta skulle vara det bästa för hästen vet vi inte. Trots allt så har våra tamhästar bättre hälsostatus än deras vilda släktingar och de lever faktiskt också längre.

Det finns emellertid flera olika typer av hästmänniskor. När det kommer till kritan har vi alla häst för vår egen skull. Faktiskt. För att vi gillar hästar så mycket. Men sen så finns det olika kategorier som tycker antingen att vi ska anpassa oss till hästen eller att den ska anpassa sig till oss. Bägge delarna måste givetvis ske, men olika personer fokuserar olika mycket på det ena eller det andra. Det gör att "den ena sidans" argument kan låta helt hopplösa i "den andra sidans" öron. Tråkigt nog.

Jag tror att alla måste försöka lyssna lite mer på varandra och inte vara så dömande. Välmåendet sitter faktiskt inte bara i huruvida hästen har järnskor eller inte - det finns massor av andra aspekter runt omkring också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar